Uusi politiikkasuositus: Arkiliikunnan lisääminen vähentäisi päästöjä ja parantaisi väestön terveyttä ja toimintakykyä

UUTINEN Julkaisimme vastikään uuden politiikkasuosituksen aktiivisen työmatkaliikkumisen edistämisestä. Edistämällä nykyistä ponnekkaammin aktiivisia eli kävellen tai pyörällä tehtäviä matkoja voitaisiin vähentää Suomen ilmastopäästöjä ja samalla parantaa väestön terveyttä ja toimintakykyä.

Suomessa tarvitaan kiireellisesti lisää ilmastotoimia kansallisten ja EU-tason päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Samaan aikaan suomalaiset liikkuvat liian vähän, mikä heikentää terveyttä ja toimintakykyä. Esimerkiksi henkilöliikennetutkimuksen 2021 perusteella 70 % työmatkoista tehdään autolla kuljettajana ja vain 26 % kestävillä kulkutavoilla eli kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä.

Aktiiviset työmatkat on puolestaan tutkimuksissa yhdistetty pienempään riskiin sairastua erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin sekä aineenvaihduntasairauksiin. Lisäksi Ilmastotuuppaus-hankkeessa toteutetut kunta-alan aineistoa hyödyntäneet tutkimukset viittaavat siihen, että aktiivisten työmatkojen määrää lisäämällä voisi olla mahdollista parantaa sekä koettua terveyttä että työkykyä.

Molempiin ongelmiin on siis mahdollista puuttua samalla kertaa, mutta onnistuminen edellyttää olemassa olevien keinojen monipuolista hyödyntämistä. Myös työnantajien kannattaa kannustaa aktiivisiin työmatkoihin ja edistää niitä.

Aktiivisten työmatkojen edistämiseksi on monia keinoja sekä kansallisella että paikallisella tasolla ja myös työnantajien käytettävissä. Näitä keinoja ovat muun muassa työsuhdepyöräetu, joustavat työajat, aktiivisia kulkutapoja tukevan yhdyskuntarakenteen kehittäminen, kävely- ja pyöräreittien hyvä talvikunnossapito, katutilan varaaminen kävelylle ja pyöräilylle sekä muu autoilun houkuttelevuuden vähentäminen kuten parkkipaikkojen vähentäminen tai maksullisuus.

Lue koko politiikkasuositus täältä: https://ilmastotuuppaus.fi/julkaisut/