Tuupaten kohti vähäpäästöisempiä työ- ja koulumatkoja

Haluamme hankkeessa vähentää liikenteen päästöjä tuuppaamalla ihmisiä työ- ja koulumatkaliikenteen valinnoissa. Suomessa noin viidennes kasvihuonekaasujen päästöistä syntyy liikenteestä. Autoliikenne tuottaa myös ilmansaasteita ja meluhaittoja, joilla on tutkitusti kielteinen vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen. Käveleminen tai pyöräily lisää fyysistä aktiivisuutta, jolla on positiivisia vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Kävelyä ja pyöräilyä lisäävät tuuppaukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä sidosryhmien, kuten kuntien kanssa. Näin luodaan toimivia ja kestäviä toimintamalleja, joilla voidaan vaikuttaa ihmisten valintoihin. Monialainen yhteistyö antaa lisäksi jatkuvaa palautetta siitä, mitkä keinot eivät ole toimivia tai tarkoitukseen sopivia.

Miten käy kun parkkipaikka katoaa?

Kehitämme tuuppauksia yhteistyössä kuntien ja yhteisöjen kanssa – mukana ovat muun muassa kaupungeista Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Kuopio, Helsingin Seudun Liikenne HSL. Erityisenä kohteena on työmatkaliikenne, joissa pyritään vähentämään yksityisautoilua.

Tarkastelemme kaupungeissa myös kolmea tapausta, joissa suuri määrä julkisen sektorin työntekijöitä siirtyy uusiin toimitiloihin, joissa parkkipaikkojen määrää on huomattavasti vähennetty. Haluamme ymmärtää, miten parkkipaikkojen määrän muutos vaikuttaa ihmisten työmatkavalintoihin ja mitä he itse ajattelevat asiasta.

Koululaisten liikkumista halutaan lisätä myös talvella

Oppilaiden koulumatkat ovat lupaava kohde tuuppauksille, ja sillä voi olla vaikutusta myös pitkällä aikavälillä ihmisten liikkumisvalintoihin. Suomalaislapset pyöräilevät ja kävelevät kouluun varsin paljon syksyisin ja keväisin, mutta aktiivisuus vähenee talvella. Koululaisten liikkumisen määrä on myös vähentynyt tasaisesti viime vuosina.

Kehitämme ja testaamme tuuppauksia, jotka muun muassa lisäävät mahdollisuuksia talvipyöräilyyn. Kumppaneita ovat muun muassa Kuopion ja Turun kaupungit

Palaa Ilmastotuuppaukset-sivulle

Ajankohtaista liikennetuuppauksista

Työmatkaliikunnalla ilmasto ja terveys kuntoon

01.10.2021
BLOGI Tänä vuonna olemme saaneet kuulla maailmalta yhä huolestuttavampia uutisia ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Monet vaikutuksista ovat heijastuneet ihmisten terveyteen: niin ennätykselliset metsäpalot, helteet kuin tulvatkin ovat johtaneet kuolemiin, vammautumisiin ja sairastumisiin. On yhä… Lue lisää Työmatkaliikunnalla ilmasto ja terveys kuntoon

Johtolankoja koulupyöräilyn tuuppauksille

16.09.2021
BLOGI Kuinka paljon suomalaislapset pyöräilevät koulumatkojaan – ja miten pyöräilyn määrää voitaisiin lisätä tuuppausten avulla?Koululaisten pyöräilyä ja muita aktiivisia liikuntamuotoja on Suomessa tutkittu useassa tutkimuksessa, kuten Fiksusti kouluun -ohjelmassa [1] ja LIITU-tutkimuksessa… Lue lisää Johtolankoja koulupyöräilyn tuuppauksille

Miten liikennettä tuupataan kestävämmäksi?

11.06.2021
Liikkumisvalintamme tuppaavat olemaan päivästä toiseen samoja. Liikumme esimerkiksi päiväkodin kautta töihin ja iltapäivällä takaisin. Illalla ehkä markettiin ja viikonloppuna johonkin harrastukseen. Arkemme on niin täynnä erilaisia valintatilanteita, että päättämisen vaivaa säästääksemme… Lue lisää Miten liikennettä tuupataan kestävämmäksi?