Päivitetty 29.06.2022

Liikenne

Tuupaten kohti vähäpäästöisempiä työ- ja koulumatkoja

Haluamme hankkeessa vähentää liikenteen päästöjä tuuppaamalla ihmisiä työ- ja koulumatkaliikenteen valinnoissa. Suomessa noin viidennes kasvihuonekaasujen päästöistä syntyy liikenteestä. Autoliikenne tuottaa myös ilmansaasteita ja meluhaittoja, joilla on tutkitusti kielteinen vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen. Käveleminen tai pyöräily lisää fyysistä aktiivisuutta, jolla on positiivisia vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

Kävelyä ja pyöräilyä lisäävät tuuppaukset suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä sidosryhmien, kuten kuntien kanssa. Näin luodaan toimivia ja kestäviä toimintamalleja, joilla voidaan vaikuttaa ihmisten valintoihin. Monialainen yhteistyö antaa lisäksi jatkuvaa palautetta siitä, mitkä keinot eivät ole toimivia tai tarkoitukseen sopivia.

Miten käy kun parkkipaikka katoaa?

Kehitämme tuuppauksia yhteistyössä kuntien ja yhteisöjen kanssa – mukana ovat muun muassa kaupungeista Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Kuopio, Helsingin Seudun Liikenne HSL. Erityisenä kohteena on työmatkaliikenne, joissa pyritään vähentämään yksityisautoilua.

Tarkastelemme kaupungeissa myös kolmea tapausta, joissa suuri määrä julkisen sektorin työntekijöitä siirtyy uusiin toimitiloihin, joissa parkkipaikkojen määrää on huomattavasti vähennetty. Haluamme ymmärtää, miten parkkipaikkojen määrän muutos vaikuttaa ihmisten työmatkavalintoihin ja mitä he itse ajattelevat asiasta.

Koululaisten liikkumista halutaan lisätä myös talvella

Oppilaiden koulumatkat voivat helposti kerryttää jopa puolet päivittäisestä liikkumissuosituksesta ja aktiivisten kulkumuotojen opettelu nuorena vaikuttaa tutkitusti valintoihin vielä aikuisiässäkin. Suomalaislapset pyöräilevät ja kävelevät kouluun varsin paljon syksyisin ja keväisin, mutta aktiivisuus vähenee talvella. Siksi esimerkiksi talvipyöräily on lupaava kohde tuuppauksille. Hankkeen kumppaneina aktiivisten koulumatkamuotojen tuuppauksissa ovat muun muassa Kuopion ja Turun kaupungit.

Palaa Ilmastotuuppaukset-sivulle

Ajankohtaista liikennetuuppauksista

Mitä kiertomatkat ovat ja miksi niiden ymmärtäminen on tärkeää ilmaston ja terveyden kannalta?

17.05.2024
BLOGI Suuri osa Suomessa tehtävistä automatkoista on hyvin lyhyitä: 38 % kaikista autolla… Lue lisää Mitä kiertomatkat ovat ja miksi niiden ymmärtäminen on tärkeää ilmaston ja terveyden kannalta?

Päivittäinen työmatkaliikunta voi hillitä elimistön tulehdustilaa

16.01.2024
UUTINEN Itä-Suomen yliopiston, THL:n ja TTL:n tutkimuksen mukaan vähintään 45 minuutin päivittäinen työmatkaliikunta… Lue lisää Päivittäinen työmatkaliikunta voi hillitä elimistön tulehdustilaa

Kuka on kiinnostunut työsuhdepyöräedusta? Alustavia tuloksia survey-tutkimuksesta

16.10.2023
BLOGI On ymmärretty pitkään, että pyöräily on hyväksi terveydelle ja maapallolle, kun se… Lue lisää Kuka on kiinnostunut työsuhdepyöräedusta? Alustavia tuloksia survey-tutkimuksesta