Tuuppaajat tutuksi – projektikoordinaattori Kaisa Vuori kehottaa tarkkailemaan normien voimaa arjen valinnoissa

Kaisa Vuoren henkilökuva
Kaisa Vuori (kuvaaja: Nils Sandman)


UUTINEN

Verkkosivujemme juttusarjassa esittelemme tutkimushankkeemme väkeä – sarjan avaa projektikoordinaattori ja väitöskirjatutkija Kaisa Vuori Turun yliopistosta.

Aloitit koordinaattorina, mutta ryhdyit myös väitöskirjan tekoon – miten se tapahtui?

”Minulla on tosiaankin kaksi nimikettä hankkeessa, projektikoordinaattori ja väitöskirjatutkija. Koordinaattorin tehtäviin kuuluu etenkin sisäinen viestintä, jolla on iso merkitys, kun mukana on monia tutkimusorganisaatioita ja kumppaneina esimerkiksi useita kaupunkeja.
Väitöskirja on tullut mukaan matkan varrella. Alun perin opiskelin kansatiedettä, eli pääaineeni oli tosi eri alaa kuin tuuppaustutkimus. Itselleni ei tullut edes mieleen väitöskirja, mutta konsortionjohtaja Paula Salolle tuli.

Mitä teet tutkimustyössäsi nyt?

Oma tutkimukseni kytkeytyy osaksi projektia siinä, miten työ- ja koulumatkaliikuntaa voitaisiin lisätä autolla kulkemisen sijasta. Olen tehnyt tutkimushaastatteluja siitä, miten koululapset liikkuvat ja mikä on lähtötilanne. Kesän aikana työ koululiikunnan tutkimisen parissa jatkuu yhteistyössä Münchenin kaupungin kanssa, koska Saksassa koululaiset ovat vielä heinäkuussakin koulun penkillä.

Mitä tuuppauksista kiinnostuneen ihmisen kannattaisi juuri nyt seurata?

Minua on pitkään kiinnostanut se, mikä rooli sosiaalisuudella ja yhteisöillä on, ja miten paljon ne vaikuttavat niihin valintoihin, mitä teemme.

Kehotankin seuraamaan sitä, mitä asioita omassa elämässämme teemme pakon sanelemana, ja mitä taas sosiaalisen pakon vuoksi – esimerkiksi työmatkaliikkumisessa. Sosiaaliset normit voivat vaikuttaa pelottavankin paljon ihmisen käyttäytymiseen.

Lue lisää normeista ja tuuppauksista Kaisa Vuoren ja Vuokko Härmän blogista täällä: https://ilmastotuuppaus.fi/ajankohtaista/miten-yhteiso-ja-normit-vaikuttavat-tuuppausten-tehoon/